header-1.jpg

Verslag Overkantse-rit 2014

De weersvoorspelling voordat we verzamelde bij boot 10:00 was redelijk goed… Er zou hier en daar nog een buitje vallen tot 12:00 maar niets serieus. Op buienradar leek het erop dat we misschien zelfs nog wel mazzel hadden om de buien net te vermijden........ Helaas bleek dat niet geval te zijn!

Maar we beginnen bij het begin. Verzamelen bootje 10. Bestuur verwachtte 20man aangezien er om 09:15 nog wat fikse buien waren. Toch werd het bestuur aangenaam verast met een goede opkomst. Er waren in totaal 28 rijders en later bleek nog 2 rijders van de overkant.

kaart_NH.jpgWe gingen de boot op deze keer gewoon via het fietsendek. En  deden de opgave en bijdrage op het panarama dek op de boot. Daar weer 2 nieuwe leden mogen toevoegen en 1 gast rijdster.De boot af en effe stoppen bij ‘lands end’ zodat Edwin en Hilly de Smidt zich konden voegen tot de groep. Daar eigenlijk meteen achter de dijk langs kijkend hoe de donkdere wolken vol met onweer ons voorbij gingen. Althans dat dachten we.... want nog niet ter hoogte van Julianadorp staken de donkere wolken over naar het vaste land en dus ook over ons heen kregen. Onweer en Regen viel met bakken uit de lucht. Heel effe probeerde een groepje te schuilen in de duinen bij een duinbosje, maar dat gaf niet genoeg beschutting en reden we door om ergens anders door te rijden. Toen we doorreden kregen we ook nog een zware hagelbui over ons heen met hagelstenen zo groot als knikkers. Het wegdek begon al wit te kleuren en hadden we nog echt een goeie plek gevonden om te schuilen. Sommige stonden bij de patat tent van Juliana dorp aan zee en sommige bij huizen daar dichtbij.

Toen het ergste voor bij was hebben we ons verzameld bij Camping ‘ de Zwaluw... Sommigen waren helemaal zeiknat en hier konden we dan  mooi ff stoppen, broodje doen en aangezien we bij een camping staan meteen gebruik maken van de drogers zodat mensen hun kleren kunnen drogen zoals bijvoorbeeld Jan Bruin. Jan Bruin die geen regenpak aan had. Later bleek dat Jan Bruin zich wel degelijk voorbereid had op slecht weer en ook een regenpak had gekocht. Maar toen ie die s’ochtend wou aantrekken niet pastte en bleek dat het een kinder regenpak was. Maar toch niet de rit wou missen en daarom zonder regenpak op pad was gegaan. Charlie van Beurden en Tim de Haan stonden ook lekker in hun onderbroek hun schoenen te drogen bij de gaspit die eigenlijk was om de thee/koffie te verwarmen maar nu dus echt schoensel moest drogen.

Na iedereen z’n broodje te hebben gegeten en iedereen weer opgedroogd was konden we dan weer verder. Nog een klein stukje achter de dijk, daarna oversteken naar ’t zand daar langs het kanaal richten schagerbrug en via een omzeg naar Schagen. Daar gingen we lekker op het terras zitten van cafe het geveltje in het zonnetje. Dat zonnetje was maar voor even want nog geen 15min was het hier ook noodweer met onweer die duidelijk aan boord was. Dus toch nog maar de glazen nog  1,2 of 3x laten navullen en daar nog even mogen genieten van Jan Bruin zijn gebruikelijke ‘act’ met een condoom op z’n hoofd hebben de medewerkers van ’t geveltje hadden zich ook vermaakt. We zijn daarna weer opgestapt en weer op weg gegaan richting Oudesluis.... maar de hevige regen had toch wat schade aangericht.. het was (weer) de Solex van Herman Boks die ermee stopte. Willem verdacht water in de ontsteking wat natuurlijk niet gek was met al die regen. Voor Herman zat er dus niets anders op dan in de bezemwagen te stappen, wat later niet een straf bleekt te zijn. Ook Marleen Keyzer had problemen, maar werd geduwd door mederijders. Bij Oudesluis aangekomen probeerde Jacob Keyzer toch nog een keer  de Solex van Marleen te starten en deed het toch weer. Maar omdat ze achter op de groep waren geraakt zijn zij naar Breezand gereden omdat ze de Voorzitter hoorden doorgeven aan Jeannette Korff dat ze daar eigenlijk rechtstreeks heen moesten rijden vanwege tijd tekort. Michel de voorzitter opzoek naar Jacob en Marleen is ook uiteindelijk maar naar Breezand gereden en verwachtte daar als laatste aan te komen in Bar de Dorstflegel. Maar daar zaten Jacob en Marleen en Dennis Jaspers met Sjoerd v/d Zwaag en ook Herman..... maar niet de rest van de groep.... Deze waren verkeerd gereden.. De welbekende theorie dat vrouwen geen kaart kunnen lezen blijkt toch maar weer bevestigd aangezien Jeannette vooraan reed met een kaart van de ‘Kop van Noord-Holland’. Diegene die nu dus lekker hoog en droog zaten te genieten van een drankje in de Dorstflegel zagen na een half uur een enorme bui overtrekken waar de rest van de groep dus in zat. Ze moesten schuilen zo’n 800meter waar de dorstflegel was. Erg pech dus.

Na daar een korte stop, moesten we toch daar wel om 17:45 weg rijden om boot 18:30 te halen. De gang zat er lekker in en gingen vanuit Breezand naar de Kooybrug waar het toch iets te snel ging voor de heer Zoetelief en dus in een bocht het voorwiel niet de kant op ging waar ie heen moest. Gelukkig niets loos met onze ‘Veteraan’ en konden we snel weer verder.

De boot gehaald betekende dit voor het bestuur dat dit dan ook het eindpunt was. Het bestuur ging nog wel naar onze Solexhome ‘de kombuis’ om daar nog effe na te praten over deze natte maar toch wel weer heel gezellige rit onder het genot van een drankje. In het kombuis was het weer erg gezellig tot in de late uurtjes.

Het bestuur wil iedereen bedanken voor hun aanwezigheid. En speciaal bedank voor Willem Zegel die toch weer minimaal 3 Solexen heeft gerepareerd zodat deze nog mee konden rijden, en Dennis Jaspers voor de ‘prachtige’ bezemwagen en het volgen van de groep door de kop van Noord-Holland.

Het bestuur
Steeksleuteltje9